تحلیل تجارب معرفتی در متون نثر عرفانی (با تکیه بر نورالعلوم، النور، تمهیدات)

نویسندگان

    زهرا سلطان محمدی دانشجوی دکتری، گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
    هانیه صدری مجد * استادیار، گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. haniehsadrimajd@iau.ir
    زهره نورائی نیا استادیار، گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

کلمات کلیدی:

تجارب, معرفت, نثر, عرفان, النور, تمهیدات, نورالعلوم

چکیده

تجارب عرفانی، نوعی آگاهی بی‌واسطه از حضور خداوند یا حقیقت متعالی است که عارف از طریق روش‌هایی مانند: مراقبه، خلوت، ذکر، ریاضت و عشق الهی به آن دست می‌یابد. این تجارب با رها شدن از وابستگی‌های دنیوی و تمرکز درونی حاصل می‌شود و به حالتی منجر می‌شود که عارف احساس وحدت با جهان را تجربه می‌کند. عامل اصلی در وقوع این تجارب رفع حجاب‌های جسمانی از مقابل دید عارف است. از "توصیف ناپذیری"، "حالت انفعالی"، "كیفیت معرفتی" و "زودگذری" به عنوان ویژگی مشترك اغلب این تجارب نام برده شده است و با اینکه توصیف‌ناپذیرند، اما نشانه‌های آن‌ها در رفتار، گفتار و آثار عارفان آشکار است. تغییر نگاه به زندگی، آرامش بیشتر و فاصله گرفتن از مادیات از نتایج این تجربه‌هاست. هر یك از عارفان در جایگاه "تجربه‌گر" تحت تأثیر غلبة یکی از نقش‌های زبان به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به بازنمایی تجارب عرفانی خود در حالات مختلفی اعم از بیداری، خواب و حالتی بین خواب و بیداری پرداخته اند. این پژوهش با روش توصیفی – تحلیلی و با تكیه بر نورالعلوم؛ النور؛ تمهیدات عین‌القضات صورت پذیرفته است که نگارنده با بررسی «ماهیت تجارب عرفانی» و «راه‌های شناخت تجارب معرفتی» به ترسیم فضای تجارب و همراه ساختن مخاطب با جریان روایت می‌پردازد.

دانلودها

دسترسی به دانلود اطلاعات مقدور نیست.

دانلود

چاپ شده

۱۴۰۳/۰۶/۰۸

ارسال

۱۴۰۳/۰۲/۲۴

بازنگری

۱۴۰۳/۰۴/۰۳

پذیرش

۱۴۰۳/۰۵/۲۰

شماره

نوع مقاله

مقالات

ارجاع به مقاله

سلطان محمدی ز. .، صدری مجد ه.، و نورائی نیا ز. . (1403). تحلیل تجارب معرفتی در متون نثر عرفانی (با تکیه بر نورالعلوم، النور، تمهیدات). گنجینه زبان و ادبیات فارسی، 2(2)، 139-157. https://jtpll.com/index.php/jtpll/article/view/67

مقالات بیشتر خوانده شده از همین نویسنده

مقالات مشابه

همچنین برای این مقاله می‌توانید شروع جستجوی پیشرفته مقالات مشابه.