بررسی جلوه‌های علم معانی در دیوان شعر شوکت بخاری - محمودی امیدوار عالی; علی مردان خانی سلطانمراد; سهراب نژاد سید علی (گنجینه زبان و ادبیات فارسی)
علم معانی چگونگی تناسب سخن، با مقتضای حال و مقام گوینده، مخاطب، مکان، موضوع و نوعی ادبی را بررسی و ارزیابی می‌کند. موضوع علم معانی بررسی انواع جمله از جهت معانی ثانویه آن است. پژوهش حاضر با هدف بررسی جلوه‌های علم معانی در دیوان شوکت بخاری و با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است. تحقیق حاضر، حکایت از آن دارد که شوکت بخاری در راستای افزایش غنای سخن و تکاپوی ذهن مخاطب، مباحث مهمّی از علم معانی مانند اسناد خبری، قصر و حصر، انشاء، مواضع فصل، مواضع وصل، ایجاز، اطناب، و امثال آن را به روشهای نیکو و شگفت انگیز به کار گرفته، به گونه‌ای که خوانندگان این اشعار نه تنها با خوانش این اثر سترگ، لذّت فراوان حاصل میکنند، که به مدد معانی ثانوی کلام، از مفاهیم بلند آن بهرمند می‌شوند.